poniedziałek, 28 stycznia 2019

smakować

Odstawiłam lek, który biorę od kilku lat. Działania nieprzyjazne były już tak dokuczliwe, że uznałam, iż przewyższają korzyści z jego stosowania. Poinformowałam o tym panią doktor.
Zrozumiała moją decyzję i poprosiła, żebym zrobiła dla odmiany badania w stanie bezlekowym - wówczas podejmiemy wspólną decyzję, co dalej.

Jedno z działań nieprzyjaznych ludzkości, jakie ten lek wywoływał u mnie, było całkowite upośledzenie zmysłu smaku. Mój zmysł smaku zawsze był odległy od normalnego, ale całkowite wyłączenie go spowodowało, że nie czułam żadnej różnicy smaku pomiędzy sernikiem a bigosem. Potrawy te różniły się wyłącznie konsystencją. Gotowanie zaczęło przypominać rosyjską ruletkę - próbowanie czegokolwiek nie miało najmniejszego sensu. Dosypywałam zatem do potraw przyprawy i liczyłam na cud.

Odstawiłam lek i po kilku tygodniach jedzenie zaczęło smakować jedzeniem. W pewnym zakresie, naturalnie. Jak wspomniałam wcześniej, mój zmysł smaku nigdy nie należał do szczególnie sprawnych.
Niestety, ma to swoje negatywne skutki. Okazało się bowiem, że mleko migdałowe, które piłam przez ostatnie miesiące, jest wyjątkowo paskudne w smaku. Przepraszam was, kubki smakowe, że torturowałam was czymś tak okropnym. Nie zdawałam sobie z tego sprawy.

9 komentarzy:

  1. Rozumiem, znalam kiedys osobe, ktora nie tylko nie odrozniala smakow ale tez byla pozbawiona zmyslu powonienia. Kochana i bardzo goscinna kobieta, ale pojscie do niej na zwykla kawe bylo naprawde ryzykowne:))
    Jesli nawet nie spierniczyla kawy, bo to trudno, to czasem sie tak wyperfumowala, ze goscie przy -20C woleli sterczec na balkonie:)))
    Niestety ona nie byla winna.
    To bylo jeszcze w czasach kiedy perfumy kupowalo sie w butelkach. Wynalazek i powszechne wprowadzenie do sprzedazy perfum w sprayu bardzo jej ulatwilo zycie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bywasz u mnie, a ja o tym nie wiem?? 😉
      Brak cukru w cieście to mój popisowy numer. 😊

      Usuń
  2. Witaj smaku :) miej przyjemność. Zjedz tort pavlova :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz delektuję się ogórkami konserwowymi 😊

      Usuń
  3. Spróbuj mleka ryżowego, ono jest najłagodniejsze w smaku, najbardziej neutralne.

    OdpowiedzUsuń
  4. :))) To uzywaj sobie teraz! Szalej! ;P

    OdpowiedzUsuń
  5. ))) przeprosiny przyjęte, byłam tą, która uwierzyła. Przypadłości
    współczuję bardzo, mam takie stany bezsmakowe w czasie choroby. straszne to jest straszne a juz w trakcie świąt to potworność.

    OdpowiedzUsuń

Miejsce na "myśli nieuczesane":